Przedstawię wam darmowe narzędzie wspomagające help-desk(przechwytywanie zdalnego ekranu w komputerze użytkownika, zgłaszającego problemy) a tak naprawdę to po prostu dostajemy kontrolę nad komputerem użytkownika,oczywiście po wyrażeniu przez niego zgody.
Wiem co powiecie.."po co kolejne narzędzie przecież XP ma zdalny pulpit już w sobie? "...no fakt ma...ale...no właśnie,chcecie pobawcie sie sami VNC a zdalnym pulpitem zaszytym w windows XP.....
Ja się pobawiłem i.....wolę VNC..dlaczego? dlatego że widzę gdzie zagląda człowiek któremu udostępniłem Mojego kochanego kompa i w razie czego mogę natychmiast zainterweniować , niestety w XP nie mamy takiego komfortu psychicznego(widzimy czarny ekran z okienkiem logowania)...starczy tego,do rzeczy!!!
UltraVNC - ściągacie i instalujecie na kompie.
Program składa się właściwie z dwóch programów :
serwera UltraVNC Server (do tworzenia obrazu w formie nadającej się do transmisji) i
klienta UltraVNC Viever (do odbioru owego przekazu).
Jak to używać...sprawa jest prosta (opanowanie zajmie wam 5 minut...mnie zajęło 10....ale to z racji wieku, pokażę Wam obrazki co będę się rozpisywać ,nie ma to jak obraz ...
Jeśli chcecie komuś udostępnić swego kompa,uruchamiacie SERVER:
jedyne co robicie to wpisujecie hasło (pierwszy obrazek) i najeżdżacie myszką na ikonkę oczka w trayu,wtedy zobaczycie swój numer IP,hasło i numer podajecie osobie która ma wejść na waszego kompa...i to wszystko.
Teraz obrazki jak to wygląda jak to Wy wchodzicie do kolegi na kompa,kolega podał wam nr IP i hasło,odpalacie KLIENTA:
tam gdzie zaznaczyłem wpisujecie numer IP który podał wam kolega i naciskacie Connect ,zainicjowane zostanie połączenie i otrzymacie taki oto obrazek :
wpisujecie znane wam hasło i...logujecie się na kompie użytkownika.
Tak...wszystkie te narzędzia są od dawna znane administratorom sieci , ja myślę o wykorzystaniu ich do udzielaniu pomocy przy walce z wirami użytkownikom nie mających zielonego pojęcia w sprawach komputerowych,narzędzie to można też użyć np.do ściągnięcia bezpośrednio z dysku kolegi ulubionej muzy itp.
UWAGA!!! ....ale pamiętajcie o tym że udzielacie pełnej kontroli nad swym kompem,jest to narzędzie bardzo przydatne ale jednocześnie bardzo niebezpieczne...krótko,musicie wiedzieć komu można zaufać

inaczej ta zabawa może się skończyć dla Was katastrofą!!!