Logo
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 05, 2010, 02:51:06 pm
Aktualności: To jest Forum awaryjne...zapraszamy na PORTAL

Strony: [1]   Do dołu
Dostęp Zdalny do komputera  (Przeczytany 531 razy)

Grupa: Administrator
Zaawansowany użytkownik

Kochajmy zwierzaki..one też odchodzą...za szybko..

Przedstawię wam darmowe narzędzie wspomagające help-desk(przechwytywanie zdalnego ekranu w komputerze użytkownika, zgłaszającego problemy) a tak naprawdę to po prostu dostajemy kontrolę nad komputerem użytkownika,oczywiście po wyrażeniu przez niego zgody.

Wiem co powiecie.."po co kolejne narzędzie przecież XP ma zdalny pulpit już w sobie? "...no fakt ma...ale...no właśnie,chcecie pobawcie sie sami VNC a zdalnym pulpitem zaszytym w windows XP.....

Ja się pobawiłem i.....wolę VNC..dlaczego? dlatego że widzę gdzie zagląda człowiek któremu udostępniłem Mojego kochanego kompa i w razie czego mogę natychmiast zainterweniować , niestety w XP nie mamy takiego komfortu psychicznego(widzimy czarny ekran z okienkiem logowania)...starczy tego,do rzeczy!!!
UltraVNC - ściągacie i instalujecie na kompie.
Program składa się właściwie z dwóch programów : serwera UltraVNC Server (do tworzenia obrazu w formie nadającej się do transmisji) i klienta UltraVNC Viever (do odbioru owego przekazu).
Jak to używać...sprawa jest prosta (opanowanie zajmie wam 5 minut...mnie zajęło 10....ale to z racji wieku, pokażę Wam obrazki co będę się rozpisywać ,nie ma to jak obraz ...
Jeśli chcecie komuś udostępnić swego kompa,uruchamiacie SERVER:

jedyne co robicie to wpisujecie hasło (pierwszy obrazek) i najeżdżacie myszką na ikonkę oczka w trayu,wtedy zobaczycie swój numer IP,hasło i numer podajecie osobie która ma wejść na waszego kompa...i to wszystko.
Teraz obrazki jak to wygląda jak to Wy wchodzicie do kolegi na kompa,kolega podał wam nr IP i hasło,odpalacie KLIENTA:

tam gdzie zaznaczyłem wpisujecie numer IP który podał wam kolega i naciskacie Connect ,zainicjowane zostanie połączenie i otrzymacie taki oto obrazek :

wpisujecie znane wam hasło i...logujecie się na kompie użytkownika.

Tak...wszystkie te narzędzia są od dawna znane administratorom sieci , ja myślę o wykorzystaniu ich do udzielaniu pomocy przy walce z wirami użytkownikom nie mających zielonego pojęcia w sprawach komputerowych,narzędzie to można też użyć np.do ściągnięcia bezpośrednio z dysku kolegi ulubionej muzy itp.

UWAGA!!! ....ale pamiętajcie o tym że udzielacie pełnej kontroli nad swym kompem,jest to narzędzie bardzo przydatne ale jednocześnie bardzo niebezpieczne...krótko,musicie wiedzieć komu można zaufać   Duży uśmiech inaczej ta zabawa może się skończyć dla Was katastrofą!!!

-------------------------

Grupa: Administrator
Zaawansowany użytkownik

Kochajmy zwierzaki..one też odchodzą...za szybko..

RealVNC

VNC aplikacja, która umożliwi nam podłączenie się do innego komputera i zdalną pracę na nim.

TightVNC

To kolejna aplikacja z tej serii , ja jednak zostanę przy ultra....a mam swoje powody
Więcej na ten temat znajdziecie pod tym adresem http://pl.wikipedia.org/wiki/VNC

-------------------------

Strony: [1]   Do góry

Skocz do:  

Theme © PopularFX | Based on PFX Ideas! | Scripts from iScript4u Wrzesień 05, 2010, 02:51:06 pm
Działa na MySQL Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Działa na PHP Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!